Å skape sin visjon for livet – noen konkrete tips

kvinne skriver i en bok, sittende på en brygge

Det kan ha stor verdi å skape seg en visjon for hvordan man ønsker at livet skal se ut eksempelvis fem eller ti år fram i tid. Da er det viktig at man tillater seg selv å tenke fritt, fristilt fra både (potensielt) reelle og innbilte begrensninger. Utgangspunktet er at man kjenner innover og søker å være så autentisk som mulig.

Man kan gjerne dele visjonen inn i forskjellige livsområder, slik som:
Bosted
Yrke
Parforhold
Familieliv
Vennskap og relasjoner
Fritid

Man kan gjerne lage et tankekart for hvert av disse områdene, der man beskriver så presist som mulig det man ønsker seg. Da er det viktig at man ikke utelukkende fokuserer på ytre kjennetegn. I beskrivelse av jobb kan man gjerne ha definert en ideell lønn og goder. Samtidig er det enda viktigere at man vektlegger hva man skal jobbe med og hva slags verdier arbeidsplassen er preget av, eksempelvis innovasjon, kreativitet, verdsettelse av mangfold, raushet, mellommenneskelig varme og god kommunikasjon.

Tilsvarende kan man i beskrivelsen av et optimalt parforhold liste opp at begge parter er i stand til å endre seg, evner å innta den andres perspektiv og er villig til å jobbe for parforholdet. Et overfladisk fokus på partnerens utseende eller at vedkommende skal ha oppnådd en grad av ytre «suksess», vil i seg selv ikke kunne gi et meningsfullt parforhold. Det er viktigere å fokusere på holdninger og verdier.

Når det gjelder bosted, vil man kanskje liste opp konkrete stedsnavn. Det er samtidig enda viktigere at man får klarhet i hvilke kriterier man ønsker at hjemmet skal oppfylle. Eksempelvis «skogen er bare en fem minutters gåtur unna», «utsikt over sjøen», boligen har plass til hjemmekontor og meditasjonsrom.

Hvis du kan tegne eller male, må du gjerne også gi hvert av livsområdene en visuell framstilling. Eventuelt kan du klippe ut bilder fra magasiner og lage en kollasje som representerer visjonen din. Heng gjerne tankekartene og de visuelle framstillingene opp et sted der du ofte vil bli påminnet om dem.

Underveis i arbeidet med å kartlegge ditt ønskede liv, kan det være nyttig å jevnlig stille seg følgende spørsmål:
Har denne veien et hjerte? Hvilke verdier ligger til grunn? Og er det realistisk, eller vil det bare skape stress ved at du legger lista for høyt?

Delmål og realisme

Når du har identifisert de store linjene i din langsiktige visjon, blir neste skritt å identifisere realistiske delmål. Du kan begynne enkelt: gjør én liten ting hver dag for å bryte et negativt mønster, og gjør én enkel ting for å skape en positiv forandring. Ta en telefon, si noe som er usagt, gå en tur, rydd skrivebordet.

Eksempler på litt større delmål:
• De neste tre månedene skal jeg danse tango én gang i uka
• Jeg skal melde meg på en deltidsutdanning innen eksempelvis kommunikasjonsferdigheter eller helhetlig helse
• Jeg skal opprette en profil på en dating-app og få til to fysiske dater i måneden de neste tre månedene
• Jeg skal starte en blogg der jeg gir uttrykk for mine autentiske tanker. De neste tre månedene skal jeg publisere et blogginnlegg hver fjortende dag. Hvert innlegg skal være på mellom 8 000–12 000 tegn med mellomrom.
• Innen tre måneder skal jeg ha tatt båtførerprøven

Eksemplene over er ment som inspirasjon. Det viktige er at du finner fram til noe som er realistisk for deg å komme i gang med, som er et skritt i den retningen du ønsker å gå. Så vil de neste delmålene bli tydeligere mens du går. Det er også viktig å feire hvert skritt på veien. Anerkjenn din egen vekst! Eksempelvis «nå har jeg turt å gå på tango fire uker på rad, dette er strålende!». Slik kan du nyte livsreisen, heller enn å hele livet jage et mål langt i det fjerne.

Legg lista passe høyt!

Legg lista der den hører hjemme. Ikke for høyt, ikke for lavt. De få av oss som har eksepsjonelle evner skal naturligvis ta de i bruk, men alle vi andre skal ikke prøve å etterligne dem. Kjenn innover og vektlegg det som er autentisk og godt for deg selv. For noen er det mulig å få «drømmejobben». For andre vil det kreve for mye. Da er det bedre å akseptere en helt ordinær jobb, og heller utfolde seg mer på fritida.

Begynn med noen enkle endringer som er gjennomførbare og som vekker både glede og en «dynamisk, livfull uro» i magen. Dette vil gi mersmak og de neste skrittene vil bli tydeligere. Etter hvert kan du begi deg ut på mer langsiktige, krevende prosjekter. Husk samtidig at dette er noe du gjør for deg selv, eventuelt også for dine nærmeste. Det handler ikke om å prestere for å oppnå andres anerkjennelse. Det skal være autentisk og i tråd med dine dypere verdier.

Kan du gjenkjenne dynamikkene som er beskrevet i denne artikkelen? Kanskje kunne du dra nytte av en støttende, ikke-dømmende og ressursorientert dialog, fra en fagperson som også kjenner dette terrenget fra sitt eget liv?
Det er flere måter å kontakte meg på:

Send SMS eller WhatsApp-melding til +47 45 38 00 21, hvis du vil jeg skal ringe deg for en uforpliktende prat (opp til 20 minutters varighet)
Bestill en prøvetime av 75 minutter til 699 kroner (rabattert pris), i Oslo, Tvedestrand, på nett (Zoom) eller over telefon.